SUHAKAM dedah kekejaman dalam sel, CCTV tak berfungsi

PETALING JAYA: Insiden polis mengikat dan memukul seorang tahanan yang juga pesakit mental dan CCTV tidak berfungsi, semestinya mengundang persoalan dari sudut integriti – antara isu yang cuba ditangani Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dalam laporannya hari ini.

Menerusi dapatannya berhubung beberapa isu membabitkan insiden di lokap polis dan pusat tahanan, SUHAKAM mengetengahkan kes kematian seorang lelaki berusia 30 tahun dalam tahanan di lokap balai polis Bentong pada 2020.

SUHAKAM berkata, mangsa, G Jestus Kevin ditahan pada 2 April kerana disyaki mencuri dan ditemui mati pada 5 Apr.

Menurut laporan, kematian itu disebabkan oleh meningoencephalitis (keradangan otak) dengan beberapa kesan kecederaan akibat objek tumpul.

Katanya, laporan perubatan menunjukkan mangsa mengalami banyak kecederaan termasuk patah tulang rusuk.

“Seorang tahanan telah memberi keterangan bahawa si mati diikat dengan selimut dan dipukul oleh tahanan lain dan seorang polis.

“Ia turut disahkan melalui rakaman CCTV di lokap terbabit,” kata Pesuruhjaya SUHAKAM Jerald Joseph dalam sidang media maya.

Laporan itu menyebut, mangsa tidak stabil secara mental dan didapati membuat bising, bercakap sendirian, memanjat tembok dan cuba membunuh diri.

“SUHAKAM berpendapat bahawa si mati seharusnya dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Sebaliknya, si mati terus ditahan dan menjadi mangsa kecederaan yang disebabkan oleh tahanan lain di lokap. ”

Katanya, penemuan itu mengesyorkan tindakan tegas yang bersesuaian dengan undang-undang terhadap semua yang terlibat mencederakan mangsa.

Isu CCTV yang sering rosak dan tidak berfungsi di balai polis sering ditimbulkan, terutama selepas kejadian seorang gadis berusia 16 tahun yang diperkosa oleh seorang tahanan lelaki ketika ditahan di lokap balai polis Miri .

Joseph berkata, ini bukan kes terpencil. “Ada banyak balai polis lain yang tidak memiliki CCTV yang berfungsi.”

Katanya, CCTV juga penting bagi polis untuk mempertahankan diri daripada sebarang tuduhan. “Dengan CCTV, polis dapat menjaga integriti mereka.”

Penemuan ini turut menyentuh mengenai isu penyakit berjangkit di penjara dan pusat tahanan.

“SUHAKAM mendapati kebanyakan pusat tahanan di Malaysia, terutama penjara dan depot imigresen mempunyai kes penyakit kulit berjangkit, seperti kudis dan Hepatitis C dalam kalangan tahanan,” katanya.

Beliau percaya ini disebabkan oleh masalah kesesakan di pusat tersebut dan telah mengesyorkan “dekriminalisasi” terhadap penggunaan dadah dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Free Malaysia Today

Tags: No tags

Comments are closed.